Temmuz 8, 2025

Eti Bakır, Bayan Mühendisler Günü’nde Bayan İstihdamını Vurguladı

Eti Bakır, Dünya Bayan Mühendisler Günü kapsamında Siirt Maden İşletmesi'nde bayan mühendislerin iştirakiyle aktiflik gerçekleştirdi. Şirket, maden bölümünde bayanların takviyesiyle 'erkek işi' algısını kırmayı hedefliyor.

Türkiye’nin tek entegre bakır üreticisi Eti Bakır, 23 Haziran Dünya Bayan Mühendisler Günü kapsamında Siirt Maden İşletmesi’nde bayan mühendislerin iştirakiyle aktiflik gerçekleştirdi.

Şirketten yapılan açıklamaya nazaran, Eti Bakır’ın Siirt Maden İşletmesi, bayan istihdam oranının en düşük olduğu vilayetlerden Siirt’te vazife yapan bayan mühendisleriyle öne çıkıyor.

Türkiye’nin birinci ve tek bayan Jumbo delgi makinesi operatörünü istihdam eden Eti Bakır, planlama baş mühendisliği, cevher üretim planlaması, yer altı suyu idaresi ve laboratuvar süreçlerinde bayan mühendisleri görevlendirdi.

Açıklamada, çok tehlikeli işler sınıfında yer alan ve erkeklerin ağır olarak çalıştığı madencilik bölümünde, Türkiye’de cevherden son esere üretim yapabilen tek şirket olan Eti Bakır’ın bayan mühendislerinin “erkek işi” algısını yıktığı kaydedildi.

Şirket, 23 Haziran Dünya Bayan Mühendisler Günü kapsamında Siirt Maden İşletmesi’nde bayan mühendislerin iştirakiyle bir aktiflik gerçekleştirdi.

Eti Bakır, Siirt Maden İşletmesi’ni devraldığı günden bu yana tesise 200 milyon dolarlık yatırım yaptı. Bu yatırımın yer altı ayağının planlamasını ise Türkiye’de bir madende planlama başmühendisi olarak vazife yapan birinci bayan olan Sevda Şimşek Seçkin üstleniyor. Delme-patlatma süreçlerinden cevherin transferine kadar tüm süreci yöneten Seçkin, yer altı madenciliğinde tüm etaplara liderlik ediyor.

Açıklamaya nazaran, aktifliğe katılan ve Türkiye’nin tek bayan Jumbo delgi operatörü olan İrem Dınmaz da yer altındaki cevherin iktisada kazandırılmasında kritik misyon üstleniyor.

Maden alanlarında yönetilmesi gereken en kritik ögelerden yer altı sularının denetimi ise Tuğçe Enç’in sorumluluğunda yürütülüyor. Yüzlerce metre derinlikteki cevherlerin çıkarılması sırasında karşılaşılan suların idaresini üstlenen Enç, hayata geçirdiği projelerle bu suların alanda yine kullanılmasını sağlayarak sürdürülebilir madenciliğe katkı sunuyor.

Eti Bakır’ın Siirt Maden İşletmesi’nde kalite denetim ve laboratuvar şefi olarak vazife yapan Sevecen Hasret Teğin, “Madencilik erkek işi” algısını kırmaya başladığını söz etti.

İstanbul Teknik Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra Eti Bakır Siirt Maden İşletmesi’nde Cevher Hazırlama Mühendisi olarak vazifeye başlayan Beyza Güler de “Bir bayan isterse her dalda olur. Mesleği seviyorsanız, nerede çalıştığınızın, dalda cinsiyet tartısının kıymeti olmadığını düşünüyorum. İsteyen her bayanın madende çalışabileceğini düşünüyorum.” sözlerini kullandı.

Kadın istihdamı “stratejik tercih”

Açıklamada görüşlerine yer verilen Eti Bakır Siirt İşletmesi İşletme Müdürü Olcay Kotiloğlu, Siirt’in yüzde 19,8 ile bayan istihdamının en düşük olduğu bölge vilayetlerinden olduğunu söz etti.

Kotiloğlu, Siirt’te istihdamda öncü olma sorumluluğunu taşıdıklarını belirterek, şunları kaydetti:

“Katma bedelli üretimle Türkiye iktisadının itici gücü olan Eti Bakır’da, bayan mühendislerin iş gücüne faal formda iştiraki, şirketin toplumsal cinsiyet eşitliği yaklaşımının bir göstergesi olmasının ötesinde, kalite ve verimliliği artıran stratejik bir tercih olarak kıymetlendiriyoruz. Burada sadece bir maden işletmesini değil birebir vakitte kapsayıcılığın ve hamasetin alandaki yansımalarını da ziyaret ettik. Katma pahalı üretimle Türkiye iktisadının itici gücü olan Eti Bakır, fırsat eşitliğini unsur edinerek, tüm tesislerinde bunu uyguluyor. Eti Bakır bünyesindeki bayan mühendislerimiz, üretimin en şiddetli ve en kritik noktalarında vazife alıyorlar. Patlatma mühendisliğinden, delgi operatörlüğüne ve sürdürülebilirlik projelerine kadar her alanda bayanların aklına, emeğine ve cüretine güveniyoruz.”

Kaynak: AA / Handan Çıkarı – İktisat

About The Author