Cumhurbaşkanlığının himayelerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından her yıl 21–27 Mayıs tarihleri ortasında kutlanan Türk Mutfağı Haftası bu sene Anadoludakiler Kapadokya Pazarı açılış aktifliğiyle sona erdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın teşrifleriyle Kapadokya Üniversitesi’nde gerçekleştirilen programa Kültür Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Nevşehir Valisi Ali Fidan da katıldı.
Nevşehir’in gastronominin de değerli duraklarından biri olduğunu tabir eden Emine Erdoğan, klasikleşen Türk Mutfağı Haftası vesilesiyle bir ortaya geldiklerini bildirdi.
Bu manalı aktifliği hayata geçiren Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Nevşehir Valiliğine teşekkür eden Emine Erdoğan, yurt dışında çeşitli etkinliklerle Türk Mutfağı Haftasını kutlayan dış temsilciliklere de şükranlarını sundu.
Bu Miras Bugünü ve Geleceği de Besleyen Bir Kaynaktır
Kültür ve Turzim Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da programda yaptığı konuşmada şunları kaydetti:
“Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde kültürümüzün ve medeniyetimizin tüm bedellerini hatırlamak, yaşatmak ve geleceğe taşımak ismine hayata geçirdiğimiz çalışmalarımızı Türkiye Yüzyılı maksatları doğrultusunda farklı bir kıymet vererek sürdürmeye devam ediyoruz.”
Bu yıl “Türk Mutfağının Klasik Yemekleri” temasıyla düzenlenen aktifliğin, Türkiye’nin mutfak geleneğine ilişkin kadim uygulamaların günümüzde nasıl mana bulduğunu bir kere daha gözler önüne serdiğini belirten Ersoy, “Bu miras yalnızca geçmişi değil, bugünü ve geleceği de besleyen bir kaynaktır. Biz, bu esaslı kültürü koruyup yine yorumlayarak yaşatmak için çalışıyoruz.” dedi.
“Anadolu yalnızca bir coğrafya değil, binlerce yıllık hayat biçimlerinin, kadim bilgeliğin ve üretim kültürünün beşiğidir.” diyen Ersoy, bu büyük seyahatin üç farklı ana başlık etrafında şekillendiğini lisana getirerek bunları “Toprağın Bereketi”, “Mutfağın Birikimi” ve “Ellerin Becerisi” olarak sıraladı.
Hafta boyunca yurt içinde yapılan etkinliklerle 81 ilin mahallî mutfağını oluşturan temel reçeteler ve eserler hazırlandığını hatırlatan Bakan Ersoy, yurt dışı temsilciliklerde düzenlenen etkinliklerde ise yeniden Türk mutfağının klasik yemeklerinden oluşan menüler hazırlandığını söyledi.
“Anadoludakiler Projesi Yerelin Hafızasına Kulak Veriyor”
Konuşmasında Emine Erdoğan’ın himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları öncülüğünde hayata geçirilen Anadoludakiler Projesi’ne de başka bir başlık açan Bakan Ersoy, projenin özüne ait olarak şunları kaydetti:
“Toprakla kurulan derin bağ, ocakta pişen yemeğin taşıdığı hatıra, bir zanaatkârın dokunuşunda gizlenen sabır… Anadoludakiler Projesi işte tüm bu bedelleri bir ortaya getirirken yerelin hafızasına kulak veriyor. Geçmişten gelen pahaları bugünün gereksinimleriyle buluşturup, dizaynın lisanıyla tekrar keşfediyor, geleceğe ilham verecek bir bakış sunuyor.”
Yerel Pahalar Anadoludakiler Kapadokya Pazarı’nda Geleceğe Taşınıyor
Etkinlik kapsamında Kapadokya’da kurulan Anadoludakiler Kapadokya Pazari’na da dikkat çeken Bakan Ersoy, pazara ilişkin olarak, “Yerel üreticiye umut olurken ziyaretçilere ise unutulmaz bir kültürel tecrübe sunan bu pazar gezici yapısıyla Türkiye’yi karış karış dolaşacak. Her durakta bir öbür kıssa, bir diğer tat, bir öbür emekle vatandaşlarımızla buluşacak.” tabirlerini kullandı.
Anadoludakiler Kapadokya Pazarı çatısı altındaki projelerin, kalkınmayı ekonomik yararın ötesinde bir manayla ördüğünü lisana getiren Ersoy, şöyle devam etti:
“Hikâyesi olan eserlerin görünür olmasını sağlarken lokal kıymetleri yaşatarak geleceğe taşıyor. Bu seyahatte hazırlanan Kooperatif Kataloğu, bayan emeğine ve mahallî üretime duyulan hürmetin bir yansımasıdır. Türkiye’nin dört bir yanından gelen eserler, toprağın rahmetini, ellerin marifetini ve kültürel birikimi taşımaktadır.”
“Bu Pazar Bir Kültür Mekânıdır”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ise konuşmasında Anadolu topraklarının eşsiz pahalarını sahiplenme ve geleceğe taşıma seyahatine takviyelerinden ötürü Emine Erdoğan’a teşekkür etti.
Yerel Kalkınma Atılımı vizyonları doğrultusunda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, kültürümüzün sofraya taşınan pahalarını daha geniş kitlelerle buluşturmakta kararlı olduklarını vurgulayan Bakan Kacır, Anadoludakiler Projesi ile Anadolu’nun zanaat geleneklerini, yöresel eserlerini ve üretim tekniklerini görünür kıldıklarını lisana getirdi.
Türk mutfağının bereketli sofrasını dünyaya tanıtmak üzere kıymetli bir adım attıklarını belirten Kacır, “Köklü kültürümüzden beslenen kıymetlerimizi müdafaa altına alıyor, tekrar yorumluyor, günümüz dünyasında tekrar manalandırarak gelecek kuşaklara aktarıyoruz.” dedi.
Anadoludakiler Kapadokya Pazarı’nın sadece bir satış alanı değil; bir kültür ve etkileşim yeri olarak tasarlandığına dikkati çeken Kacır, şöyle devam etti:
“Yerel üretimin bedelini ziyaretçilerimizle paylaşacağız. Anadolu’nun toprağında doğan eserlerimizi sadece sergilemekle kalmayacak, o eserlerin ardındaki emeği, kültürü ve ömür biçimini de görünür kılacağız. Üreticilerimizin, zanaatkârlarımızın, kooperatiflerimizin ve tasarımcılarımızın bir ortaya geldiği özel buluşmalar vesilesiyle belleğimizi tazeleme fırsatı bulacağız. Kapadokya’nın çekim merkezi rolünü besleyecek bu kültür şöleninin ziyaretçilerle dolup taşacağına, rahmetiyle çoğalacağına inanıyoruz. Anadoludakiler projemizi, şahsen bu kadim topraklar üzerinde yaşayan milletimiz ile el ele sürdürmeye, ortak hafızamızı birlikte tazelemeye, geçmişin izlerini bugünün sesiyle buluşturmaya devam edeceğiz.”
More Stories
Güçlükonak’ta Açık Hava Sinema Aktifliği
Bakan Göktaş Sinop’ta Ziyaretlerde Bulundu
Üsküdar’da Kaza: Bayan Yaya Yaralandı